Girona Temps de Flors
a la Casa Masó
Client: Fundació Rafael Masó
Amb el patrocini de: Athenou, Centre de Càlcul UPC Girona, Floristes Riera Aragó.
Dates: del 10 al 18 de maig de 2014
Projecte dissenyat amb: Joana Solsona, arquitecta
Muntatge: Maite Alecha, Andreu Borderia, Roser Casals, Guillem Castañé, Joan Rosàs, Marta Torné i Josep Valls.
A cavall entre del segle XIX i XX, la casa Masó va anar invadint i incorporant les cases veïnes del carrer Ballesteries. El binomi família-casa s’encaixava en un context cultural procliu general que acollia les iniciatives que sorgien d’aquesta llar singular.
Mentre els altres membres de la família feien créixer Girona des de la cultura o la política, Rafael Masó –l’arquitecte- la construïa físicament i ho feia a la manera (un cop abandonada ja la seva fase modernista) dels noucentistes: fer amb eines d’avui i la consciència del passat els millors espais per a la vida contemporània.
El mugró –la rajola de l’espiral- és un dels dissenys de detall més populars de l’arquitecte. Aquesta peça va transcendir les obres de l’arquitecte i es va utilitzar de forma sistemàtica en molts altres edificis gironins de l’època. L’espiral es una línia corba que parteix d’un punt i se n’allunya creixent de forma potencialment infinita. És una imatge de la pròpia casa-família Masó: des d’un lloc concret es crea una tendència que involucra un espai plural amb un potencial de creixement infinit.
la rajola que va dissenyar Rafael Masó
del projecte
en l'arquitectura popular
de la proposta
de la proposta
de la casa Masó enrotllades al terrat
dibuixen 46 espirals
preparades per al muntatge
de la planta tercera
amb les provetes lligades amb filferro
tallats a mida
esperant ser col·locats
a la Casa Masó
a la Casa Masó
a la Casa Masó